Nepokoje v Egypte tlačia ceny ropy smerom nahor

03.07.2013 Celý región

New York 2. júla (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli, pričom americká WTI nakrátko prekročila hranicu 99 USD za barel, druhýkrát v tomto roku. Dôvodom sú nepokoje v Egypte, ktoré vyvolávajú obavy o dodávky komodity z Blízkeho východu a zo severnej Afriky. Informovala o tom agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste sa dnes krátko pred poludním v New Yorku predával za 98,89 USD (75,96 eura), čo je o 90 centov viac ako v predchádzajúci deň. Počas dnešného obchodovania sa cena WTI nakrátko vyšplhala až na 99,17 USD za barel. Druhýkrát v tomto roku tak WTI prekonala hranicu 99 USD/barel, prvýkrát sa jej to podarilo 19. júna, keď dosiahla úroveň 99,21 USD za barel.

Severomorská ropná zmes Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny ropy pre americké rafinérie, dnes zdražela o 51 centov na 103,51 USD za barel.

Protesty Egypťanov, ktorí žiadajú odstúpenie prvého demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, pokračovali aj dnes. Armáda dala prezidentovi ultimátum do stredy 3. júla, aby splnil požiadavky demonštrantov.

Obchodníkov však znepokojuje nielen situácia v Egypte, ale aj občianska vojna v Sýrii. Obávajú sa, že eskalácia napätia v regióne môže mať negatívny vplyv na dodávky ropy z Blízkeho východu a severnej Afriky.
 

Vyberte región